Tänään 30.11.2021 nimipäiviä viettää: Antti, Antero, Atte, Anders, Andreas, Andre ja Andrea onnea!

Django Reinhardt historia

Jean "Django" Reinhardt (23.01.1910 – 16.05.1953) (kuvassa). Django Reinhardt Oli Belgian Sinto -heimoon kuuluva mustalainen, jazz kitaristi. Django oli ensimmäisiä eturivin jazz muusikoita joka oli syntyperältään eurooppalainen, yksi kaikkien aikojen maineikkain jazz kitaristi ja säveltäjä. Hänen tunnetuimpia kappaleitaan oli "My Sweet", "Minor Swing", "Tears", "Belleville", "Djangology" ja "Nuages" (Ranskaa, tarkoittaa "Pilviä"). Hänen nimensä lausutaan [dʒɑ̃ŋˌgo ʀeˈnɑʀt].

18 vuotiaana Django loukkaantui tulipalossa joka syttyi heidän asuntovaunussa, jossa Django asui ensimmäisen vaimonsa Bellan kanssa. He olivat hyvin köyhiä, tulipalossa tuhoutui kaikki vähä mitä he omistivat. Bella valmisti toimeentullakseen tekokukkia sellofaanista ja paperista. Tästä syystä heidän asuntovaununsa oli täynnä tuota herkkästi syttyvää materiaalia. Djangon tullessa soittokeikalta myöhään illalla, hän sänkyyn mennessään kaatoi kynttilän josta koko vaunu leimahti.

Vaikka perhe ja naapurit repivät Djangon äkkiä ulos turvaan, hän sai ensimmäisen ja toisen asteen palovammoja puoleen kehostaan. Hänen oikea jalkansa halvaantui ja vasen käsi paloi pahasti. Lääkärit olivat sitä mieltä että hän ei enää koskaan soittaisi, ja että oikeajalka pitäisi amputoida. Mutta Django lähti lyhyen ajan päästä sairaalasta, ja noin vuoden päästä hän pystyi kävelemään sauvojen kanssa.

Hänen veljensä Joseph Reinhardt myös kitaristi, hankki Djangolle uuden kitaran. Tuskallisen ja kivuliaan parantumisen ja harjoittelun aikana Django loi uuden tavan ja tekniikan soittaa kitaraa, koska hänen kolmas- ja neljäs sormensa olivat osittain halvaantuneet. Soolojaan Django soitti ainoastaan kahta toimivaa etu- ja keskisormea käyttäen, vahingoittuneita sormia hän kykeni käyttämään soinnuissa.

Vuonna 1934 basisti Luis Vola perusti bändin nimeltä "Quintette du Hot Club de France" yhdessä Djangon ja viulisti Stephane Grappellin kanssa. Djangon veli Joseph Reinhardt ja Roger Chaput komppikitarat. Toisinaan Roger Chaput vuorotteli Pierre "Baro" Ferretin kanssa. Bändin rakenne oli siis soolo kitara Django Reinhardt, Stephane Grappelli viulu, Joseph Reinhardt, Roger Chaput tai Pierre Ferret rytmikitarat.

Katso myös Django soittotyyli