Tänään 30.11.2021 nimipäiviä viettää: Antti, Antero, Atte, Anders, Andreas, Andre ja Andrea onnea!

Djangon soittotyyli

Djangon musiikkia ja soittottyyliä oppii parhaiten kuuntelemalla ja matkimalla. Joskus kappaleet ovat niin nopea tempoisia ja juoksutukset niin nopeita että opettelua helpottaa jos on mahdollista hidastaa musiikin tempoa, tämä onnistuu ainakin Audacity ja Ardour -nimisillä ohjelmilla.

Komppikitara, soinnut

Djangon tyylisessä musiikissa soitetaan sointuja pääsääntöisesti kolmiäänisenä, vaikkakin sointu olisi nelisointu. Soinnut muodostetaan useimmiten 1, 2, 3 -kieliltä tai 2, 3, 4 -kieliltä tai 3, 4, 6 -kieliltä. Jälkimmäisessä tapauksessa 5 kieli yleensä dumpataan samalla sormella joka soittaa äänen 6 -kieleltä. Komppikitaristi soittaa ja ylläpitää rytmiä pääsääntöisesti 3, 4, ja 6 -kielellä. Barre sointuja käytetään harvemmin, eikä niitäkään soiteta kaikkilla 6 kieleltä.

Esimerkki: Sointukulku (I - VI - II - V) G-duurista. Tässä esimerkissä soinnut on rakennettu perusäänen mukaan (jotta esimerkki tulisi paremmin esille), joka merkitty punaisella. Jatkossa pitää lisäksi opetella käyttämään sointukäännöksiä.

G6 Em7 Am7 D7

 

 

 

 

 

Tämän kaltainen soinnutustapa ja tyyli antaa huomattavasti voimakkaamman soinnin kuin jos soitettaisiin esim. Barresointu viidellä tai kuudella kielellä. Soinnutus tapa mahdollistaa erittäin nopeat rytmit ja sointuvaihdokset, jotka ovat tyypillisiä Djangon musiikille. Näin saat myös sen oikean Hot Club -soundin.

Linjakkuutta sointukulkuihin saadaan kun mietitään mihin suuntaan ollaan menossa, eli jos sointukulku on esim. alaspäin niin sitten mennään alas eikä vain räpsitä barre sointuja sieltä täältä, usein nuottikirjoihin merkityt kitarasoinnut ovat puutteellisia ja vain viitteellisiä tältä osin. Jotta saisit sointukulkuihin linjakkuutta tarvitaan usein myös sointukäännöksiä. Hyvänä esimerkkinä tästä on esimerkiksi Djangology niminen kappale.

Kaikki esimerkki kappaleet löytyvät tämän sivun alaosasta.

Soolokitara, juoksutukset

Harjoittele juoksutuksia aluksi riittävän hitaalla temmolla, keskity aluksi siihen että kaikki nuotit soi puhtaana.

Dimit

C dimiarpegio

C dimijuoksutus soitetaan plektrakäden vuoroiskuilla, aloittaen alasiskulla.

 

G dimiarpegio

 

Dimitripletrun

Soitetaan sointuna jota liuutetaan pitkin otelautaa.

 

Kromaattiset

Kromaattinen 3 okt

Liuku etusormella on aluksi vaikea tehdä täsmällisesti ja tarkasti.

Kappaleita, melodia ja soinnut

  • Djangology ...Html tiedosto johon olen laittanut teemasta kitaratabulatuurit ja soinnuista otelautakuviot mukaan.