Tänään 30.11.2021 nimipäiviä viettää: Antti, Antero, Atte, Anders, Andreas, Andre ja Andrea onnea!

Duuri-asteikot

Asteikot ovat tärkeitä musiikissa kaikki musiikki perustuu asteikkoihin. Asteikkojen osaamisen merkitystä ei voi liioitella.

Asemasoitto, asemasoitto tarkoittaa sitä että pysytään samassa asemassa. Eli kättä ei liikuteta kitaran kaulalla pituus suunnassa ollenkaan, ainoastaan sormet liikkuvat ja tarvittaessa venyvät. Jokaisella sormella on oma nauhaväli hoidettavanaan

Sormitustyypit

Sormituksissa nyrkkisääntönä on että jokainen sormi vastaa ja hoitaa yhden nauhavälin, eli jokaisella sormella on oma nauhavälinsä hoidettavanaan (yhteensä siis 4 - sormia kun ei riitä pidemmälle). Tästä nyrkkisäännöstä sitten toisinaan poiketaan esim. asteikkoja harjoitellessa ja soitettaessa. Alla olevista kuvista käy ilmi sormitustyypit ja mahdolliset poikkeamat "nyrkkisäännöstä".

Sormituksissa tapahtuva venytys tarkoittaa sitä, että joudutaan venyttämään sormea yhden nauhan yli seuraavalle nauhalle.

Tyyppi 1

Tyyppi 2

Tyyppi 3

Tyyppi 4

Sormitus 1 Sormitus 2 Sormitus 3 Sormitus 4
Venytyksiä,
1. sormelle eli
etusormelle.
Ei venytyksiä. Ei venytyksiä. Venytyksiä,
4. sormelle eli
pikkusormelle.

Asteikot

Perusääni on merkitty punaisella, asteikkoon kuuluvat muut äänet on merkitty sinisellä. Jokaisen merkin sisällä on numero joka tarkoittaa sormea, jolla kyseinen ääni soitetaan.

Etusormi = 1
Keskisormi = 2
Nimetön = 3
Pikkusormi = 4

Muista: Sormituksissa joudutaan välillä venyttämään etusormea sekä pikkusormea, kättä ei kuitenkaan liikuteta pitkin otelautaa vaan sormeet liikkuvat ja venyvät :) Pysytään asemassa. Sormitustyypeissä 1 ja 1A joudutaan venyttämään etusormea, sormitustyypissä 4 puolestaan venyy pikkusormi.

Huomaa: Että duuriasteikot muodostuvat perusäänen mukaan, eli alla olevia asteikkoja voit soittaa mistä tahansa otelaudan asemasta, perusääni kertoo sävellajin. Esimerkkinä alla oleva sormitustyypi 1 alatkin soittamaan sitä yhtä nauhaa ylempää, punaiseksi merkitty perusääni olisi tällöin ylennetty C (C#) eli asteikkona olisi C# asteikko.

Sormitustyyppi 1 (C duuri)

Sormitus 1
Laske kun soitat yk-si, kak-si, kol-me, nel-jä ...jne. Käytä mieluiten metronomia tai rumpukonetta johon olet asettanut temmon aluksi tarpeeksi hitaalle, jotta kerkeät soittamaan kaikki sävelet puhtaasti. Harjoitus lähtee 5 kieleltä, ja nauhalta 3, joka on asteikon perusääni eli C. Oikean sormituksen näet ylemmästä kuvasta C duuri sormitustyyppi 1. Voit kuunnella miltä sen pitäisi kuulostaa C-duuri.mid
C-duuri

 

Sormitustyyppi 1A (F duuri)

Sormitus 1A
Aloita asteikon soitto perusäänestä! Voit kuunnella miltä sen pitäisi kuulostaa F-duuri.mid
F-duuri

 

Sormitustyyppi 2 (G duuri)

Sormitus 2
Aloita asteikon soitto perusäänestä, kuten aiemminkin nyt se on G :) Voit myös kuunnella miltä sen pitäisi kuulostaa G-duuri.mid
G-duuri

 

Sormitustyyppi 3 (D duuri)

Sormitus 3
Aloita asteikon soitto perusäänestä, kuten aiemminkin nyt se on D :) Voit myös kuunnella miltä sen pitäisi kuulostaa D-duuri.mid
D-duuri

 

Sormitustyyppi 4 (A duuri)

Sormitus 4
Aloita asteikon soitto perusäänestä, kuten aiemminkin nyt se on A :) Voit myös kuunnella miltä sen pitäisi kuulostaa A-duuri.mid A-duuri

 

Opettele asteikot ulkoa, käytä myös alla olevia asteikkoharjoitus kuvioita apunasi!

 

Asteikkoharjoituksia ja sormitekniikkaa

Soita ja harjoittele yllä olevia asteikkoja eri kuvioilla ja tavoilla (eng=pattern), alle olen laittanut esimerkkejä joita voit tietysti itse keksiä lisää. Näiden kuvioiden yhtenä tarkoituksena on kehittää soittotekniikkaa, soita niitä vuoroiskuperiaatteella jossa plektrakäsi tekee tasaisesti liikettä alas, ylös...jne.

Kaikki alla olevat kuviot olen merkinnyt C -duuriin ja vain ensimmäisen tahdin, tai osan siitä, ensin ylöspäin sitten alaspäin. Kuvio jatkuu asteikkoa pitkin ylös asti samalla tavalla, ja sitten takaisin alas. Vaikka olen merkinnyt kuviot C -duuriin on tehtävänäsi soittaa ja harjoitella ne kaikilla eri sormitustyypeillä läpi!

Kuvio 1:
pattern1

Kuvio 2:
pattern2

Kuvio 3:
pattern3
Kuvio 3 soitetaan trioleina eli kolme säveltä yhdellä iskulla, laske se esim. näin: tri - o - li.

 

Nouseva C duuriasteikko viidestä eri asemasta

Tarkoitus on tässä yhdistää kaikki aiemmin opitut sormitustyypit C duurissa, niin että voit "kiivetä" kitaran otelautaa 12 nauhalle asti. Tämän jälkeen voit tietty kiivetä lisää, koska alkaa uusi seuraava oktaavi, jossa sormitukset jatkuvat samalla tavalla alusta uudestaan.

Sormitustyyppien ja aseman järjestys C duurissa on seuraava, kitaran nauhaväli eli asema on merkitty roomalaisin numeroin:
Sormitustyyppi 1 (asema 2)
S1

Sormitystyyppi 4 (asema 5)
S4

Sormitustyyppi 2 (asema 7)
S2

Sormitustyyppi 1A (asema 9)
S1A

Sormitustyyppi 3 (asema 12)
S3

Samalla tavalla kaikki muut sävellajit voidaan sormittaa ja nousta otelautaa pitkin käyttämällä jo opittuja sormitustyyppejä, tehtäväksesi jää tutkia ja soittaa kaikissa edellä mainituissa sävellajeissa (F, G, D, A) asteikot ylös asti kuten esimerkkinä toimineessa C duurissa.