Tänään 30.11.2021 nimipäiviä viettää: Antti, Antero, Atte, Anders, Andreas, Andre ja Andrea onnea!

DNS-asiakas

Aluksi:
Olet jo asentanut palvelimelle DNS palvelun ohjeiden mukaisesti. Nyt on aika ottaa palvelu asiakaskoneessa käyttöön.
Asetukset:
Voit tehdä asetukset graafisella verkkokortin asetustyökalulla ja etsimällä sieltä kohtaa nimipalvelimet, vaihdat tähän kohtaan nimipalvelimeksi nimipalvelimen IP osoitteen, meidän esimerkissähän se oli 192.168.0.100. Siinäpä se!
Voit myös tarkistaa /etc/hosts.conf, /etc/resolv.conf ja /etc/hosts tiedostojen sisältö.
/etc/hosts.conf -tiedoston sisältö:

order bind,hosts multi on
Tämä tiedosto määrittelee sen missä järjestyksessä käydään asetuksia läpi, eli nyt kysytään ensin nimipalvelimelta ja jos ei löydy niin kysytään hosts -tiedostosta.
/etc/resolv.conf -tiedoston sisältö:
nameserver 192.168.0.100 search koti
Tässä tiedostossa määritellään nimipalvelin. Tällä voit myös testata toimiiko nimipalvelin ja domain asetukset. Avaa tiedosto teksti edittorilla (roottina) ja ota tuo search rivi pois tallenna tiedosto niin ja koita löytääkö sisäverkosta koneita esim. ping tyoasema2.koti tai ping tyoasema2
/etc/hosts -tiedoston sisältö:

127.0.0.1 tyoasema1 tyoasema1.koti localhost localhost.localdomain
Tässä tiedostossa voi määritellä kaikki kyseisen koneen IP osoitteet ja nimet. Vähimmillään pitää olla 127.0.0.1 localhost.localdomain localhost Lisäksi voisi esimerkki tapauksen mukaan olla: 192.168.0.1 tyoasema1.koti tyoasema1. Tätä riviä ei kuitenkaan nyt tarvita koska nimipalvelin tietää tämän.
Testaa:
Kirjoita päätteeseen (esimerkki tapauksemme pohjalta) käsky host -l koti vastauksena pitäisi kaikki sisäverkon koneet näkyä. Myös pingillä voi testailla.